[ZABORAVLJENI RECEPTI S PODRUČJA DRAVSKI PESKI] Tradicionalnu hranu pripremale članice Udruge "Hrvatska žena" iz Ferdinandovca

07.07.2020. 13:39:11

[ZABORAVLJENI RECEPTI S PODRUČJA DRAVSKI PESKI] Tradicionalnu hranu pripremale članice Udruge "Hrvatska žena" iz Ferdinandovca

Nastavili smo s projektom "Zaboravljeni recepti s područja Dravski peski" gdje je cilj "iz ladica" izvući stare recepte i na taj način promovirati tradicionalnu kuhinju našeg područja. Nakon što se svi recepti skupe, izdati će se prigodna kuharica u kojoj će biti recepti i slike jela svih udruga koje su sudjelovale u projektu. Ovoga puta tradicionalnu hranu svojega područja pripremale su nam članice Udruge "Hrvatska žena" iz Ferdinandovca. Pripremile su nam tri jela koja se vežu uz njihov rodni Ferdinandovac, a pripremaju se i danas : grah s vrhnjem, Dravska riba iz pećnice i pogačke s čvarcima. na žalost, sliku Dravske ribe iz pećnice nemamo jer nismo imali sreću u ribolovu, ali nadamo se da će vam ipak recept koristiti. Uživajte i dobar tek !

GRAH S KISELIM VRHNJEM

1 kg  suhog graha

 Luk, lovor, češnjak, sol, brašno

 Dimljeno meso (rebra, slanina, buncek, kobasice)

 2-3 dcl kiselog vrhnja

Grah namočiti u hladnoj vodi večer prije.

U lonac sa hladnom vodom staviti dimljeno meso, grah, luk koji smo malo zapekli,  listić-dva  lovora. Vode mora biti desetak centimetara iznad graha (on se nakuha). Kad  se meso i grah skuhaju, meso izvaditi i po potrebi dolijati vodu i posoliti.

Na žlicu- dvije domaće svinjske masti popržiti 2 žlice oštrog brašna do  smeđe boje, dodati žlicu mljevene crvene slatke paprike, 2- 3 češnja sitno rezanog češnjaka, malo promiješati i zapršku ukuhati u grah. Neka se kuha desetak minuta. Na kraju dodati kiselo vrhnje i kratko prokuhati.

DRAVSKA RIBA IZ PEĆNICE 

1 kg riječne ribe (patuljan, som, šaran, smuđ, diver)

 Kukuruzno brašno, sol, crvena začinska paprika

Ribu očistiti, ako je veća narezati na komade, posoliti i uvaljati u kukuruzno brašno kojem se doda mljevena crvena paprika i papar.

Tepsiju namazati rastopljenom svinjskom masti, poslagati ribu i malo polijati s masti te peći u pećnici dok ne porumeni.

POGAČKE OD ČVARAKA

Otprilike 250 gr čvaraka (pola mljeveni, pola sjeckani)

500 g  glatkog brašna

1 jaje

1-2 žlice vina

Kocka kvasca razmočenog u 2 dcl mlijeka (neka se zapjeni)

Malo soli i šećera

Umjesiti tijesto, razvaljati i polovicu posipati čvarcima kojima se doda malo soli i papra. Preklopiti drugom polovicom i ponovo pola posipati čvarcima, preklopiti i još jedanput ponoviti postupak. Pustiti da odstoji oko ½ sata , razvaljati na debljinu otprilike  1,5 – 2 cm, izrezati četvrtaste pogačice, poslagati u tepsiju, premazati žumanjkom, posipati s malo soli i papra i peći na jačoj temperaturi.