Zaboravljeni recepti s područja Dravski peski – HFD „Sesvečice“

09.06.2020. 12:12:29

Zaboravljeni recepti s područja Dravski peski – HFD „Sesvečice“

Ove subote počela je provedba projekta „Zaboravljeni recepti s područja Dravski peski“, a prva udruga koja je pripremala tradicionalna jela bili su Hrvatsko folklorno društvo „Sesvečice“  iz Podravskih Sesveta. Cilj ovoga projekta je promocija tradicionalne kuhinje našega područja, tj. izvlačenje recepata naših baka i djedova iz ladica“. Na kraju projekta će se svi recepti objediniti i izdati će se kuharica našeg područja. Naravno, tu se zahvaljujemo našim udrugama bez kojih se ova ideja ne bi mogla realizirati.

U subotu su nas ugostili članice i članovi HFD „Sesvečice“ u Podravskim Sesvetama. Od jela su pripremali „kiselu juhu s vrhnjem“ i „gorički krumper sa slaninom“. Kako je to izgledalo, pogledajte u bogatoj fotogaleriji. Nama je bilo jako fino te im se od srca zahvaljujemo na njihovom trudu i sesvečkoj gostoljubivosti. 

Otkrit ćemo vam kako se pripremaju ova jela i koji su to sve sastojci potrebni. Količina sastojaka ovisi o društvu za koje pripremate, a točne gramaže ćemo otkriti u kuharici.

KISELA JUHA S VRHNJEM

 

SASTOJCI:

-svinjska rebra ili buncek (dimljeni)

-krumpir

-mrkva

-vrhnje

-oštro brašno

-papar

-sol

-jabučni ocat/alkoholni ocat

 

PRIPREMA:

 

U lonac stavimo kuhati meso zajedno sa krumpirom koji je narezan na kocke i mrkvu narezanu na ploške.

Kad je meso kuhano izvadimo ga iz lonca, a zatim u juhu stavljamo vrhnje razmućeno sa malo brašna, zatim se dodaju papar, vegeta (sol po potrebi) i malo octa ovisno o količini juhe (jedna jušna žlica). Ostaviti da provrije nekoliko minuta.

GORIČKI KRUMPER SA SLANINOM

 

SASTOJCI

-krumpir

-luk

-svinjska mast

-svježa paprika

-domaća slanina

-slatka mljevena paprika

-sol

-papar

 

PRIPREMA:

 

Luk i paprika se preprže na svinjskoj masti , malo se posole kako bi luk i paprika prije omekšali.

Kad luk postane staklast doda se slatka mljevena paprika i krumpir narezan na ploške i podlije se sa vodom.

Kada krumpir omekša po potrebi se začini (sol, papar).

Na posebnoj tavi prepeče se domaća slanina i posluži uz krumpir.

 

Uskoro se družimo sa Udrugom žena Kloštar Podravski i Udrugom umirovljenika Podravske Sesvete.

Ovim putem pozivamo i ostale udruge s našega područja koje žele prezentirati tradicionalnu hranu svojih baka i djedova da nam se slobodno jave na broj mobitela 099 334 7733 ili na e-mail tzp.dravski.peski@gmail.com