U sklopu Dana škole OŠ Ivan Lacković Croata Kalinovac predstavljena dva izvrsna projekta - "Poučna staza" i "Virtualna šetnja kroz Kalinovac"

04.06.2021. 08:09:15

U sklopu Dana škole OŠ Ivan Lacković Croata Kalinovac predstavljena dva izvrsna projekta - "Poučna staza" i "Virtualna šetnja kroz Kalinovac"

“Poučna staza” i “Virtualna šetnja kroz Kalinovac”  – predstavljanje projekata povodom obilježavanja Dana škole

U sklopu proslave Dana škole OŠ Ivan Lacković Croata Kalinovac koji se održao u utorak 2.lipnja, predstavljena su dva vrlo značajna i zanimljiva projekta. Uz brojne uzvanike, roditelje i djecu, proslavi je nazočio i direktor Turističke zajednice područja Dravski peski Alen Janći.

„Poučna staza“

     Poučna staza projekt je Osnovne škole Ivan Lacković Croata Kalinovac s čijim provođenjem se započelo u prošloj školskoj godini 2019./2020.  kako bi proširili naše dotadašnje ekološko djelovanje. Tako je sad ovaj projekt u drugoj godini svojeg provođenja i u njega su uključeni svi učenici i djelatnici naše škole. Poučna staza je učionica na otvorenom koja učenicima omogućuje upoznavanje sa značajnim vrstama biljaka koje su dio našeg podneblja, a s nekima smo ušli su svojevrsni eksperiment da vidimo kako će se snaći kod nas. Sadnjom, njegovanjem, brigom, istraživanjem i radom s biljkama na poučnoj stazi  učenici uče o prirodi, razvijaju poduzetnički duh, šire svijest o važnosti zaštite okoliša i prirode, razvijaju pozitivne navike i odnos prema okolišu i prirodi, a radi očuvanja zdravlja i stvaranja zdravih životnih navika. Kroz projekt su učenici poticani na aktivno sudjelovanje u radu na otvorenom, na razvoj kreativnosti, zajedništva i suradnje što su neke od temeljnih vrijednosti naše škole.

 

     Svaki razred, na čelu sa svojim razrednikom i ostalim predmetnim učiteljima, formirao je svoju gredicu i zasadio jednu biljku o kojoj je učio te spoznavao njezinu važnost i ljekovita svojstva. Nadalje, učenici su zajedno sa svojim razrednicima razvijali ideju o izradi i preradi proizvoda koje su danas prezentirali. U suradnji s učenicima i njihovim roditeljima te lokalnom zajednicom nabavili smo potrebne resurse – svaki razred pribavio je oko 50 starih cigli koje su ukopane u kružne gredice, a na gredice je dodana i humusna zemlja.  Na gredicama su zasađene i zasijani neven, kamilica, kadulja, majčina dušica, smilje, origano, ružmarin i menta. Po dolasku epidemije Covid-19 za biljke je brinulo pomoćno-tehničko osoblje okopavanjem i zalijevanjem. Tokom ljeta i jeseni biljke su se razrasle, nabujale i popunile gredice. Zbog kišnih vremenskih prilika biljke nisu razvile intenzitet u svojoj eteričnosti, pa neke planirane aktivnosti nisu odrađene u potpunosti, ali unatoč tome možete uživati u našoj poučnoj stazi i sadržaju štandova. U šetnji poučnom stazom moći ćete naučiti nešto o svakoj biljci putem tablica praćenja rasta biljaka, plakata, likovnih radova učenika, slikopriče, hodograma, prezentacijama tijeka rada i sl. Svakako obratite pažnju na sušene biljke, čaj i sokove od biljaka. Osim vesele djece koja uživaju u bojama i mirisima biljaka, u proljetno vrijeme stanovnici Poučne staze su i pčele koje svi rado volimo susretati. Svakog dana možete, poput naših pčelica, prozujati i zaviriti u maštovite gredice s biljkama.

 

„Virtualna šetnja kroz Kalinovac“

 

     U projektu je sudjelovalo 19 učenika od 6. – 8. razreda. Želja nam je da u ovim izazovnim vremenima, kada nam je onemogućeno putovanje u bliže i dalje krajeve, prošećemo našim prelijepim selom, ali omogućimo i potencijalnim posjetiteljima virtualnu šetnju kroz našu Općinu. Zajedničkim snagama izradili smo kartice koje će biti dio karte. Na karticama smo predstavili (opisali) pojedine lokalitete/zgrade u našem Kalinovcu. Kako bi predstavili naš Kalinovac i stranim virtualnim turistima preveli smo naše prikupljene podatke na engleski i njemački jezik. Ove kartice poklon su našoj Općini, a ujedno i pozivnica i podrška turistima koji će doći, uskoro.  

 

Posebna zahvala ide kolegicama Sanji Kolar i Ani Turk koje su vrijedno provjeravale prijevode na njemački i engleski jezik i nisu odustale čak niti kad su učenici posustali. Zbog epidemije covid-19 prvotni plan o isključivo tiskanim karticama dograđen je i kartice su postavljene i na kartografsku podlogu prema lokacijama koje prikazuju u digitalnom alatu Genially.  Za taj dio zaslužna je profesorica informatike Davorka Hrženjak koja je zajedno sa učiteljicom Elizabetom Trepotec Marić glavna nositeljica projekta.

Želja nam je da kartice otisnemo i postavimo na pošti, u Općini, Župnom uredu, Školi, Galeriji i sličnim lokacijama kako bi posjetiteljima prenijeli osnovnu informaciju o kulturno-povijesnim, vjerskim i prirodno geografskim posebnostima Kalinovca. Jedna je posebna kartica tzv. Joker kartica koja sadrži poveznicu i kod za pristup karti sa svim istraženim lokacijama.

Lokaliteti koje prikazuju kartice:

Osnovna škola Ivan Lacković Croata Kalinovac, Dječji vrtić „Bubamara“, Park u centru Kalinovca, Župna crkva sv. Luke, Župni dvor, Poljoprivredna zadruga Kalinovac, Društveni dom Kalinovac, Zavičajni muzej, Općina Kalinovac, Kapela Majke Božje Žalosne, Kapela Presvetog srca Isusova, Posebni rezervat šumske vegetacije Crni jarki, Lovački dom Zeko, Kapela sv. Vida na Batinskama, Galerija Ivan Lacković Croata Batinske, Međunarodni park prijateljstva/spomenik dr. Ivanu Golubu, Jezero Batinske, Vatrogasni dom Kalinovac, Park – spomenik

Tekst i foto: OŠ Ivan Lacković Croata, Kalinovac