Svečano obilježena proslava 100. obljetnice rođenja legende Podravske glazbe - Blaža Lengera

16.12.2019. 09:46:31

Svečano obilježena proslava 100. obljetnice rođenja legende Podravske glazbe - Blaža Lengera

Jučer je pred prepunom velikom salom Društvenog doma u Podravskim Sesvetama održana  glazbena manifestacija pod nazivom: „Junak iz doline – Podravskom slavuju za rođendan“ kojom je obilježena 100. obljetnica rođenja legende Podravske glazbe – Blaža Lengera, čiji je sastav snimio prvu gramofonsku ploču na području Podravine i Zagorja. Još 1971. godine snimio je pjesmu „Oj, Hrvati vratite se!“ koja je i danas sve više aktualna.
Posebni gosti bili su obitelj Blaža Lengera: njegova supruga, sin i kćer.
Organizatori su bili: HFD "Sesvečice", Turistička zajednica područja "Dravski peski" , Općina Podravske Sesvete i Turistička zajednica Koprivničko - križevačke županije. Najpoznatije Blaževe pjesme izvodili su: TS Svirci moji, Podravski mužikaši, TS Dangube, Franjo Barić, Marica Hasan, Dragan Vlajnić, Udruga cimbalista, Učenici PŠ Podravske Sesvete, Zlatni tamburaši i Vladimir Smiljanić. Gledatelja i slušatelja bilo je iz svih krajeva Podravine, koji su uživali u Blaževim pjesmama, sjetivši se nekih drugih vremena koja su imala srce i dušu.

Prigodnim riječima i dirljivim tekstom o životu Blaža Lengera obratila se Dubravka Domović.

Na manifestaciji su sudjelovali zamjenik načelnika Općine Podravske Sesvete Mladen Sitek, načelnik Općine Kalinovac i predsjednik TZ područja "Dravski peski" Danijel Zvonar, načelnik Općine Ferdinandovac Vjekoslav Maletić, načelnik Općine Pitomača Željko Grgačić te brojni drugi uvaženi gosti.

Ovo je prva takva manifestacija, a sudeći po broju i reakcijama ljudi, sasvim sigurno će postati tradicija. 

Zahvaljujemo se svima koji su na bilo koji način sudjelovali u organizaciji i doprinijeli mnifestaciji na bilo koj način. 

Vidimo se i sljedeće godine.

Foto: Stjepan Jagić, foto Begović