Proslavljeno 3. "Ivanje v Sesvetam"

05.07.2021. 20:28:43

Proslavljeno 3. "Ivanje v Sesvetam"

U subotu, 3. srpnja, u organizaciji Hrvatskog folklornog društva „Sesvečice“ održano je treće po redu Ivanje v Sesvetama.

 

Na samom početku, svima se obratio predsjednik HFD „Sesvečice“ Tomislav Bratanović, načelnik Općine Podravske Sesvete Mladen Sitek te direktor TZ područja Dravski peski Alen Janći.

 

Ove godine u nešto bogatijem programu manifestacija započinje u predvečernjim satima kulturnim programom, a uz HFD „Sesvečice“ nastupali su GS Gorbonuk iz Kloštra Podravskog i Udruga žena Dinjevac iz Dinjevca. HFD „Sesvečice“ su svim posjetiocima prikazale tradicionalne običaje i paljenje Ivanjskog krijesa povodom obilježavanja dana sv. Ivana Krstitelja.

 

Tradicija paljenja Ivanjskog krijesa prenosi se s koljena na koljeno, a ovo Ivanje dakako da su obilježili mladi koji su aktivno sudjelovali u cijelom prikazu. Početak prikaza paljenja Ivanjskog krijesa započinjem puhanje u rog te pucanje bičom oko krijesa i na taj se način prizivaju mještani da se okupe oko krijesa i započnu tradicionalno sesvečko kolo „Lepi Ivo kresa loži“. Uz to su se je još prezentirali narodni plesovi i pjesme Podravskih Sesveta za vrijeme i oko Ivanja. Glavni dio bio je paljenje Ivanjskog krijesa te zajedničko kolo kojim se na taj način upriličilo Ivanje.

 

U ovo događanje uključile su se i ostale udruga s područja općine Podravske Sesvete.

Malo je reći da su svi uživali u ovoj prekrasnoj manifestaciji koja će se svakako nastaviti i sljedeće godine.

Uživajte u bogatoj fotogaleriji koju je zabilježio Ivan Bedeković ili pogledajte video koji je napravio Stjepan Jagić ; https://youtu.be/fHSGD5GcP70