Preko 60 hodočasnika na Camino vikendu u Podravini

06.07.2021. 07:09:11

Preko 60 hodočasnika na Camino vikendu u Podravini

Tijekom vikenda 3. i 4. srpnja, u organizaciji Bratovštine Sv. Jakova iz Samobora započeto je trasiranje projekta “Camino Podravina” u kojem je sudjelovalo preko 60 hodočasnika iz svih krajeva Hrvatske. Camino Podravina je novi dodatak hrvatske Camino rute kao dijela europske mreže hodočasničkih puteva Sv. Jakova, pod zaštitom UNESCO-a i Vijeća Europe. Camino rute širom Europe godišnje prohoda preko 1.5 milijuna ljudi. Hrvatska je donedavno bila jedina europska zemlja bez Camino rute unatoč tradiciji ovog hodočašća još od 1203.godine.

Nakon uspješno predstavljeni dionica kroz otok Krk i Imotsku krajinu koji su zabilježili preko2.500 noćenja tijekom prvih mjeseci ove godine, Camino mreža puteva se počela širiti i na  područje Podravine. Tijekom prva dva dana hodočasnicima iz svih krajeva Hrvatske priključi se i značajan broj lokalnih sudionika.

Hodočašće je započeo u subotu ujutro, svetom misom i blagoslovom hodočasnika u Ferdinandovcu, a nastavilo se kroz Podravske Sesvete, Kloštar Podravski te Kalinovac. Misu u župnoj crkvi sv. Ferdinanda u Ferdinandovcu predvodio je župnik vlč. Daroslav Benjak koji je pristiglim hodočasnicima podijelio hodočasnički blagoslov. Misu su svojim narodnim nošnjama uzveličali domaći vjernici a bratimi Bratovštine sv. Jakova obukli su svoje svečane tunike. Domaća Bratovština sv. Ferdinanda pomogla je oko pripreme doručka , večere i organizacije noćenja za hodočasnike. Vjeroučitelj Robert Ščuka predložio je i vodio  hodočasničku trasu dugačku oko 50 kilometara. Na svim postajama sudionike ovog hodočašća dočekivali su mjesni župnici.

Drugi dan hodočašća iz Kalinovca se prolazilo kroz Đurđevac, Virje da bi u nedjelju ovo hodočašće završilo svetom misom u svetištu Majke Božje u Molvama.  Dan je započeo katehezom kod spomenika Ivanu Golubu, teologu i piscu. Katehezu je moderirao vjeroučitelj Radovan Librić.

U Đurđevcu sudionicima je predstavljena bogata kulturna baština, a u Virju se kolona hodočasnika zaustavila u kapeli sv. Jakova ( Jakoba ), preljepe barokne umutrašnjosti. Završetak je bio u crkvi u Molvama. Misi je prethodilo klanjanje pred Presvetim. Misu je predslavio fra Zdravko Tuba koji je hodočasnicima predstavio svetište. Na kraju su svi častili kip Majke Božje u njenoj zavjetnoj kapeli.

Hodočasnici su imali priliku uživati u prekrasnom krajoliku, te iznimnoj gostoljubivosti Podravaca koji su ih dočekali okrjepom i predstavljanjem baštine svojega kraja. Prvi hodočasnici dobili s posebne pečate u svoje hodočasničke putovnice.

Projekt Camino kroz Hrvatsku uključuje obnovu srednjovjekovnih hodočasničkih ruta kroz Hrvatsku prema Santiago de Composteli. Jedna od 18 planiranih dionica je i Camino Podravina, koncipirana kao zasebni hodočasnički i turistički proizvod, motiv dolaska za višednevni boravak na području Varaždinske biskupije. Ukupna ruta.Camina Podravina ima 6 dnevnih dionica prosječne dužine dvadesetak kilometra koje vode od Ferdinanovca do Ludbrega.

Projekt Camino Podravina realizira Bratovština Sv. Jakova uz potporu Turističke zajednice Koprivničko - križevačke županije i Turističke zajednice područja Dravski Peski. Bratovština Sv. Jakova je također službeni predstavnik Hrvatske u Nadbratovštini Sv. Jakova u Santiago de Composteli, središnjoj instituciji koja okuplja Camino udruge iz cijelog svijeta.

 

  Vedran Pražen, tajnik Bratovštine

Fotografije ustupio: Robert Ščuka