Područna škola Prugovac objavila "Gorbonučku" - legendu o Kloštru Podravskom

30.03.2021. 08:40:34

Područna škola Prugovac objavila "Gorbonučku" - legendu o Kloštru Podravskom

Projekt PŠ Prugovac započeo je prošle školske godine.

Nakon upoznavanja sa značajnijim legendama Republike Hrvatske i legendama  našeg zavičaja, prirodno nam se činilo da prvi puta ikada, osmislimo, nacrtamo i zapišemo Legendu Kloštra Podravskog.

U samom djelu Kloštra Podravskog nalaze se ostaci kurije Gorbonuk koja je bila u vlasništvu obitelji Tahy. Često su bili ovdje na odmoru. Pod najezdom Turaka u 16. stoljeću, kurija je izgorjela.

Obitelj Tahy je nije obnovila.

Nedaleko od kurije, u šumi Limbuš nalaze se i ostaci privatne obiteljske kapelice.

Povezali smo biljni svijet našeg zavičaja – zečjak, ( karakteristična biljka ovog pješčanog područja ), kao ukras na glavi kao i povijesni dio Turaka na našem području. Tu je i šuma Limbuš koja ostaje u našoj slikovnici kao mistični dio priče.

Tragom imena Gorbonuk, nastao je i naslov slikovnice – Gorbonučka koju smo prikazali kao nestvarnog lika jer u bajkama oni  i postoje. Naravno, Gorbonučka ima sve pozitivne osobine. Njoj smo suprotstavili negativne osobine Turaka koji su ratovali i na ovom našem području.

Naša Legenda ima sretan kraj jer kao i u svim bajkama svijeta, dobro uvijek pobjeđuje zlo.

Zbog epidemiološke situacije bili smo spriječeni upriličiti  fizičku svečanu promociju naše slikovnice, pa smo se dosjetili da je objavimo kao e-slikovnicu.

Pogledajte je i poslušajte na linku ispod.

https://read.bookcreator.com/Pl4lNmTX8eSFvze0z5aWSywYV6k2/xIwkagffTiqNMTn1GuPMYg

 

Jeste li i vi možda danas vidjeli Gorbonučku?