Pisanica uspomena i prijateljstva

28.03.2024. 16:14:12

Pisanica uspomena i prijateljstva

Ususret nadolazećim blagdanima Turistička zajednica područja Dravski Peski svim Podravcima želi svako dobro, sretan i blagoslovljen Uskrs te ujedno svim zainteresiranim upućuje poziv na manifestaciju „Pisanica uspomena i prijateljstva“ koja će kroz izložbu i radionicu održati na etno imanju Josipa Cugovčana u Podravskim Sesvetama (Kralja Tomislava 22) i to u subotu, 6. travnja 2024. godine od 10 do 18 sati. Ovu već tradicionalnu manifestaciju organizira Etnografska zbirka Josipa Cugovčana podržana od strane Koprivničko-križevačke županije, Općine Podravske Sesvete, Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije, Turističke zajednice područja Dravski Peski i Muzeja grada Koprivnice kao višegodišnjim partnerima. Ulaz za sve posjetitelje je slobodan. Pozivaju se svi zainteresirani da se ususret „Matkinoj nedelji“ upoznaju s radom i vještinama dvadesetak sudionika koji dolaze iz više županija kontinentalne Hrvatske. Potpuno neformalno druženje uvijek je prilika da se razviju neka nova prijateljstva, dogovore neke nove suradnje i stvori jedna nova nada u bolje sutra.

Podsjetimo, pisanice su prava mala umjetnička dijela koja kroz povijest putuju već stoljećima. Poznato je kako su ljuske obojenih jaja arheolozi pronašli u keltskim i germanskim grobovima diljem Europe, a na kasnosrednjovjekovnoj gradini u Gudovcu kod Bjelovara prilikom arheoloških istraživanja pronađene obojane i ornamentikom ukrašene ljuske jajeta kao najstariji primjerci dokumentirani u Hrvatskoj. Prenošenjem tehnike ukrašavanja s koljena na koljeno ta se tradicija povezana uz najveći kršćanski blagdan zadržala sve do današnjih dana, a među kojima postoji više vrsta izrade. Jedna od najstarijih tehnika svakako jest ukrašavanje pčelinjim voskom ili tzv. batik tehnika. Postupak je sljedeći: po ljusci jajeta crta se rastopljenim voskom, jaje se potom umače u određenu boju te se postupak ponavlja u nekoliko navrata (boja). Zadnja boja uvijek je crna, ona se grije do točke vrenja, jaje se zatim izvadi i obriše mekanom krpom i time proces dobivanja višebojne pisanice završava. Za pisanje po ljusci koristi se pisaljka ili kišćica napravljena od drvenog štapića i tanke bakrene žice.

U Podravskim Sesvetama takva se tehnika ukrašavanja zadržala u četiri boje (bijela, žuta, crvena, crna) s vegetabilnom i drugom ornamentikom. Najstarije takve pisanice čuvaju se u Etnografskom muzeju u Zagrebu, izradile su ih Ana i Marija Šokec te Ana Halusek, koja je svoje znanje prenijela na Josipa Cugovčana. Upravo je on danas nositelj tog umijeća koje je Ministarstvo kulture prepoznalo kao nacionalno blago i uvrstilo tako ukrašenu pisanicu u popis nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske. Ona je s vremenom postala prepoznatljiva i u svijetu, a Cugovčanova bogata zbirka izlagana je proteklih desetljeća u SAD-u, Kanadi, Italiji, Njemačkoj, Latviji, Austriji itd. Na tim je putovanjima postupno nastajala zbirka od preko stotinu primjeraka koja se predstavlja na prigodnoj izložbi uz radionicu „Pisanica uspomena i prijateljstva“. Izložbu čine primjerci pisanica iz desetak zemalja Europe i svijeta kojima se predstavlja sva različitost kulturne baštine povezane uz ovaj uskršnji običaj. Ove godine su tako, uz Hrvatsku, predstavljene pisanice iz Austrije, Japana, Južnoafričke Republike, Kanade, Latvije, Mađarske, Poljske, Rumunjske, Slovačke i Ukrajine.

Uz to, u nekim dijelovima Podravine (Podravske Sesvete, Virje, Delovi, Molve) i Međimurja uz pisanicu i tzv. Bijelu ili Matkinu nedjelju veže se i sačuvan je običaj matkanja, odnosno razmjenjivanja pisanica. Nakon takve razmjene između dvije osobe ostajalo je trajno prijateljstvo, a nerijetko se rodila i ljubav. Slijedom toga, ovakve manifestacije hvalevrijedno su sjećanje na pretke, običaje i kulturu ovog prostora čija je zadaća prenošenje sačuvanog znanja na sljedeće generacije.