07.07.2020. 13:39:11
Nastavili smo s projektom "Zaboravljeni recepti s područja Dravski peski" gdje je cilj "iz ladica" izvući stare recepte i na taj način promovirati tradicionalnu kuhinju našeg područja. Nakon što se svi recepti skupe, izdati će se prigodna kuharica u kojoj će biti recepti i slike jela svih udruga koje su sudjelovale u projektu. Ovoga puta tradicionalnu hranu svojega područja pripremale su nam članice Udruge "Hrvatska žena" iz Ferdinandovca. Pripremile su nam tri jela koja se vežu uz njihov rodni Ferdinandovac, a pripremaju se i danas : grah s vrhnjem, Dravska riba iz pećnice i pogačke s čvarcima. na žalost, sliku Dravske ribe iz pećnice nemamo jer nismo imali sreću u ribolovu, ali nadamo se da će vam ipak recept koristiti. Uživajte i dobar tek !
GRAH S KISELIM VRHNJEM
1 kg suhog graha
Luk, lovor, češnjak, sol, brašno
Dimljeno meso (rebra, slanina, buncek, kobasice)
2-3 dcl kiselog vrhnja
Grah namočiti u hladnoj vodi večer prije.
U lonac sa hladnom vodom staviti dimljeno meso, grah, luk koji smo malo zapekli, listić-dva lovora. Vode mora biti desetak centimetara iznad graha (on se nakuha). Kad se meso i grah skuhaju, meso izvaditi i po potrebi dolijati vodu i posoliti.
Na žlicu- dvije domaće svinjske masti popržiti 2 žlice oštrog brašna do smeđe boje, dodati žlicu mljevene crvene slatke paprike, 2- 3 češnja sitno rezanog češnjaka, malo promiješati i zapršku ukuhati u grah. Neka se kuha desetak minuta. Na kraju dodati kiselo vrhnje i kratko prokuhati.
DRAVSKA RIBA IZ PEĆNICE
1 kg riječne ribe (patuljan, som, šaran, smuđ, diver)
Kukuruzno brašno, sol, crvena začinska paprika
Ribu očistiti, ako je veća narezati na komade, posoliti i uvaljati u kukuruzno brašno kojem se doda mljevena crvena paprika i papar.
Tepsiju namazati rastopljenom svinjskom masti, poslagati ribu i malo polijati s masti te peći u pećnici dok ne porumeni.
POGAČKE OD ČVARAKA
Otprilike 250 gr čvaraka (pola mljeveni, pola sjeckani)
500 g glatkog brašna
1 jaje
1-2 žlice vina
Kocka kvasca razmočenog u 2 dcl mlijeka (neka se zapjeni)
Malo soli i šećera
Umjesiti tijesto, razvaljati i polovicu posipati čvarcima kojima se doda malo soli i papra. Preklopiti drugom polovicom i ponovo pola posipati čvarcima, preklopiti i još jedanput ponoviti postupak. Pustiti da odstoji oko ½ sata , razvaljati na debljinu otprilike 1,5 – 2 cm, izrezati četvrtaste pogačice, poslagati u tepsiju, premazati žumanjkom, posipati s malo soli i papra i peći na jačoj temperaturi.